You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

Smaakverandering op grote hoogte, een uniek culinair avontuur

Koken op hoog niveau in een luchtballon

Heb je wel eens in een vliegtuig een maaltijd gegeten die een beetje vreemd smaakte? Met name wat langer geleden werden vliegtuigmaaltijden nogal eens als smakeloos of zelfs vies ervaren. Anders dan je misschien zou denken ligt dit meestal niet aan de manier waarop de maaltijd bereid is. Het ligt aan jou. Nouja, het ligt aan de manier waarop je dingen proeft wanneer je op grote hoogte bent. Je smaakbeleving verandert namelijk compleet, naarmate je tot grotere hoogte stijgt. Een normale maaltijd kan ineens helemaal anders smaken. Deze smaakverandering biedt de meester-kok van een zwevend restaurant een unieke kans om je mee te nemen op een culinair avontuur, barstensvol totaal nieuwe smaakbelevingen.

Wat is “smaak” eigenlijk?

Om uit te leggen waarom je smaak op grote hoogte veranderd, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat “smaak” precies is. Smaak is één van de vijf klassieke zintuigen die een mens rijk is. Op de tong en achter in de mondholte liggen smaakreceptoren die je in staat stellen om alles waar je mond mee in aanraking komt als smaak waar te nemen. Wanneer je de neus dichtknijpt tijdens het eten van sterk gekruid voedsel, zul je zien dat er van de smaak maar weinig overblijft. Dat komt, omdat ook de neus een belangrijke rol speelt in het proeven van smaken. Bepaalde bekende smaken, zoals kaneel en menthol, zijn eigenlijk geuren. Je proeft ze dus alleen goed, als ook de neus meedoet. We noemen dat secundaire smaken. De tong- en neussmaken samen zorgen voor de totale smaakbeleving.

Hoe hoogte je smaakbeleving verandert

Smaak is het eerste zintuig dat wordt aangetast, wanneer de hoogte toeneemt. Dat heeft te maken met zowel de mond- als de neussmaken die je waarneemt. Door een verschil in luchtdruk en luchtvochtigheid, die steeds meer veranderen naarmate je hoger komt, verandert ook de manier waarop je smaken waarneemt. Niet elke smaak wordt echter aangetast. Op grote hoogte in de lucht wordt met name zout wel 20% tot 30% minder geproefd. Zoete smaken neem je 15% tot 20% minder waar. En doordat de luchtvochtigheid op grote hoogte afneemt, neemt je neus ook de secundaire smaken, zoals sterk geurende kruiden, minder waar.

Toch zijn er ook smaken die niet of nauwelijks worden aangetast. Zuur en bitter smaken ook op grote hoogte nog hetzelfde. Ook umami, ook wel bekend als vijfde smaak en onder anderen te proeven in zeevis, schelpdieren en parmezaanse kaas, ondergaat geen smaakverandering door grotere hoogtes.

Tussengerecht van het CuliAir menu...luchtballongegaarde zeebaars met venkelsaus en groene asperges • Diner op hoog niveau

Een culinair avontuur op grote hoogte

Er zijn dan misschien een aantal smaken die minder tot hun recht komen op grote hoogte, maar die veranderende smaken creëren de perfecte omstandigheden voor compleet nieuwe smaakbelevingen. Zo verandert de smaak van umami niet, maar doordat de basissmaken zoet en zout meer naar de achtergrond verdwijnen, zul je umami proeven als nooit tevoren.

En een wijn die op de grond heel zwaar valt, kan op grote hoogte plotseling fris en sprankelend smaken. Kortom, door te spelen met smaken kan eten op grote hoogte een waar culinair avontuur worden. En waar kun je zo’n culinair avontuur beter beleven dan in een luchtballon?

Dineren in een luchtballon

CuliAir is het enige restaurant in Nederland dat in een luchtballon gevestigd is. Het biedt de ideale mogelijkheid om de unieke ervaring van een ballonvaart te combineren met een voortreffelijk diner tussen hemel en aarde. En het creëert de mogelijkheid om met smaken te spelen, omdat we op de hoogte waar een luchtballon komt smaken anders beleven.

Het meest mooie moment tijdens het ballonvaart diner...boven de wolken uitstijgen en genieten van een 'sky cocktail'

De gemiddelde vaarhoogte van een luchtballon ligt tussen de 150 en 750 meter. Dat biedt een onvoorstelbaar uitzicht over het landschap, maar soms kan de ballon tot wel 2.000 meter hoogte komen. Je kunt dan kilometers ver kijken. Hoewel de hoogte met hetelucht te regelen is, is een luchtballon niet te besturen. Daardoor kan de reisafstand erg verschillen. Afhankelijk van de windkracht, windrichting en zweef hoogte kan de ballon tot wel 30 kilometer ver reizen, maar soms ook veel kortere afstanden afleggen. Gelukkig weet de piloot van een luchtballon hoe er genavigeerd kan worden naar een geschikte landingsplaats.

Een onvergetelijke ervaring

Maar voor het zover is, zal een diner bij CuliAir in het weiland beginnen, op de grond. Terwijl de speciale luchtballon wordt opgebouwd en ingericht als restaurant met keuken en al, geniet jij van een aperitief en royale amuse. Daarna klimt de luchtballon rustig tot grote hoogte, alwaar je van het diner geniet terwijl je een fantastisch uitzicht over kleurrijke uiterwaarden en uitgestrekte landschappen hebt.

Je geniet van nieuwe smaken op grote hoogte, de unieke stilte boven de wolken en een zakkende zon die de lucht oranje kleurt. De gerechten worden à la minute bereid door een meesterkok tijdens een ballonvaart die maar liefst anderhalf uur duurt, flink langer dan andere ballonvaarten. En dat is maar goed ook, want zo kun je in alle rust genieten van het op grote hoogte bereide driegangenmenu en het prachtige uitzicht.

Als de ballon een geschikte plek heeft gevonden om te landen is het tijd voor de traditionele champagnedoop met een feestelijk dessert. Na terug te zijn gebracht naar de plaats van opstijgen is het toch echt tijd om huiswaarts te keren. Met je hoofd nog in de wolken en een onvergetelijke ervaring rijker.

Comments are closed.