You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

Een culinaire ballonvaart langs al het moois (en lekkers) dat Nederland te bieden heeft

CuliAir biedt de unieke mogelijkheid om in werkelijk elk opzicht ten volle te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Op grote hoogte zie je ons land zoals je het nog niet eerder zag. Van een oranje kleurende lucht tijdens zonsondergang, kastelen, historische dorpen en paarse heiden tot uitgestrekte bossen, grazende herten en boerderijen. Maar niet alleen het oog wil wat. In de ballon wordt met verse, veelal Hollandse ingrediënten een gastronomische maaltijd bereid die zijn weerga niet kent. Ga mee op een reis waarin je ziet, ruikt en proeft wat ons land te bieden heeft.

Zo trots als een Fries

We varen in deze virtuele reis eerst over Friesland. De provincie van de elfstedentocht, de Friese meren, de waddeneilanden en Skûtsjesilen. Hier wordt Beerenburg gedronken, een stevige op kruiden getrokken jenever, en Bohntjesopp, Boerenjongens, behoort tot de lokale specialiteiten. Fryske Sipelsop is Friese uiensoep, heerlijk met een plak Friese nagelkaas. En een trotse Fries kan niet zonder de Wâldbeantsjes, de Friese woudboon, uit de Friese wouden.

De Drentse rust

Van Friesland varen we naar historisch Drenthe met haar uitgestrekte natuur en lange historie. De nationale parken, het Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en de Drentsche Aa, de Hunebedden, het kasteel van Coevorden en de Zuidlaardermarkt. De Drentse droge worst vol smaak en vlees van het Drentse heideschaap dat langzaam is gegroeid van natuurgras. Maar ook Drents Nagelhout, afkomstig uit de bilspier (achtermuis) van een 2- tot 4-jarig rund en Stip, een smaakvolle jus met uitgebakken spek. Boswild, vlierbessen, paddenstoelen en honing van wilde tijm doen je steeds weer terugverlangen naar de Drentse rust.

Niets boven Groningen

We varen naar het noordelijkste puntje van Nederland, waar niets boven Groningen gaat. De Martinitoren, het bruisende uitgaansleven en de nuchterheid waar Groningers trots op zijn. Hier vind je Groninger mosterd, een mosterd van hele mosterdzaden, maar minder scherp dan Franse mosterd, of de Groninger mosterdstip, een dikke mosterdsoep om aardappelen in te dippen. Ook hier geniet men van boerenjongens en boerenmeisjes. Bruine bonen met spek en stroop, Groninger gemberkoek en de eierbal zijn kenmerkend. Sluit een Groningse avond af met een jenever van Hooghoudt.

Nuchtere boerenstreken

Vaar mee naar Overijssel met haar nuchtere, boerenstreken zoals Twente en Salland. De Weerribben, polders en beken. Het ‘Hollands Venetië’ in Giethoorn, het mooie Vechtdal en Hanzesteden als Zwolle, Kampen en Deventer. Hier teren we lang op Kruudmoes, een stevig gerecht van gort, karnemelk, spek, rozijnen, rookworst en veel soorten kruiden. Naegelholt, heerlijk gedroogd vlees en een bekend Overijssels streekproduct moet je geprobeerd hebben als je deze nuchtere boerenstreken aandoet.

De voormalige zeebodem

We varen door naar een voormalige zeebodem, Flevoland. De jongste Nederlandse provincie, vier meter onder de zeespiegel en beschermd door dijken. Hier eet men van oudsher uit de zee, zoals op het vroegere eiland Urk. Noordzee vis, rillettes van makreel en Hollandse garnaal mayonaise zijn hier, op de voormalige zeebodem, op z’n lekkerst.

De provincie tussen het water

We steken het water over naar Noord-Holland. Van multiculturele stad Amsterdam tot het eiland Texel. Noord-Holland is karakteristiek Holland in een notendop. Volendam en Marken met zijn paling. Texel, dat bekendstaat om zijn lamsvlees en schapenkaas. Alkmaar en Edam zijn wereldwijd bekend als kaasstad. Noord-Holland is ook de provincie waar de meeste kool wordt verbouwd. Logisch, want witte kool gedijt uitstekend op de akkers in de kop van Noord-Holland. Het is de streek van de heerlijke Opperdoezer Ronde aardappel uit Opperdoes, de echte Zaanse mosterd uit de Zaanstreek. Van vis uit IJmuiden, waterlands vlees, van lammeren en runderen die graasden op weilanden met klaver en kruidige planten. De lucht is hier tussen het water altijd in beweging en brengt ons naar onze volgende bestemming.

Het hart van Nederland

De wind brengt ons naar Utrecht, in het hart van Nederland. Hier worden in de zomer de lekkerste kersen geplukt en wordt in de winter vijfschaft gegeten, een oerhollands maaltje van bruine bonen, wortelen, aardappels, uien en appels. Voeg er ook witte bonen en kievitsbonen aan toe en je hebt zevenschaft gemaakt. En na de maaltijd neemt men hier een koekje bij de thee, zoals de Utrechtse botersprits of theerandjes.

Van het groene hart tot die stad achter de duinen

Zuid-Holland is een provincie voor fijnproevers met grote steden als Rotterdam en Den Haag, stad achter de duinen met z’n Haagse Hopjes. Maar ook het Westland als glazen stad, hét glastuinbouwgebied van Nederland. Het is de provincie van kaas, uit Gouda natuurlijk, maar ook uit Leiden en Leerdam. Ga naar Stellendam voor de lekkerste garnalen uit ons land of naar Scheveningen of Katwijk voor verse haring. Van de Leidse hutspot tot de jenever uit Schiedam en de Goudse stroopwafels. Geniet ervan tijdens een picknick bij de Nieuwkoopse Plassen, in het prachtige groene hart.

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust

Langs de kust varen we door naar Zeeland, rijk aan zilt en zoet. Hier vind je een overvloed aan zilt uit de zee, zoals mosselen, oesters, alikruiken en kreeft, die een heerlijke combinatie vormen met de schaal en schelpdieren. Dit is zoals de natuur het heeft bedoeld. Yerseke is het beroemde hart van de mossel- en oestercultuur.

Maar hier houdt men ook van zoet, want wie kent niet de boterbabbelaar, waar je zo lekker lang op kunt zuigen. Of de echte Zeeuwse Bolus, brooddeeg met een laagje gekarameliseerde suiker en kaneel. Zeeland is de grootste producent van zwarte bessen en daar weten ze wel raad mee. Van die bessen wordt zwarte-bessenlikeur, jam, ijs, paté, azijn en zelfs bier gemaakt.

Op het schorrengebied grazen Saeftingher runderen en lammeren die door de zilte weiden de kenmerkende pré salé smaak krijgen. De uien, of ‘juun’ zoals ze hier zeggen, groeien uitstekend op de stevige Zeeuwse klei.

Het meest bourgondische stukje Nederland

Van de kust varen we naar Noord-Brabant, het meest bourgondische stukje van Nederland. Hier houdt men van goed eten en gezelligheid. En dat komt goed uit! Want met alles wat groeit en graast op die glooiende velden, hebben ze de lekkerste ingrediënten voorhanden. Van vers fruit en asperges, ansjovis tot zelfs kaviaar. De bekende worstenbroodjes zijn hier bij elke bakkerij verkrijgbaar, terwijl je voor de echte Bossche bol toch echt naar Den Bosch moet. Hier wordt trappistenbier gebrouwen en genoten van een Brabants stoofpotje.

Limburgs heuvelland

We laten de vlaktes achter ons en varen door naar heuvelachtig Limburg. Met het Limburgs dialect spreekt men hier van ‘vloaj’ (vlaai) en met een zachte ‘g’. Ook hier wordt bourgondisch genoten. Van ‘Zoervleisj’ bijvoorbeeld, vergelijkbaar met stoofgerechten zoals hachee. Nonnevlot, een soort gebakje in strikvorm, wordt gegeten voor carnaval, een ‘bodempje voor het hossen’.

Het land van Flipje

We eindigen deze virtuele ballonvaart in Gelderland, waar we de Betuwe, het land van Flipje, vinden. In de Betuwe worden de lekkerste appels, peren en kersen verbouwd. Hete bliksem, een traditioneel gerecht van appel en aardappel, vindt in Gelderland z’n oorsprong. De bijen maken de lekkerste honing bij de Veluwse heide en ook het Veluwse wild mag er zijn. In het najaar eet men balkenbrij, van varkensvlees, spek en lever en ‘Pot deur mekare’ van andijvie en aardappelen met Naegelholt vlees.

Genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft

Smaakt deze virtuele reis naar meer? Stap dan aan boord bij CuliAir, het hoogste restaurant ter wereld, voor een culinaire reis boven Nederland. Geniet van al het moois dat ons land te bieden heeft, op grote hoogte, tijdens een 1,5 uur durende ballonvaart. Met vertrekplaatsen rond Amersfoort, Arnhem, Nijmegen en Den Bosch kan je genieten van een grote verscheidenheid aan natuur, kastelen en oude dorpen terwijl je tijdens een prachtige zonsondergang geniet van een gastronomisch diner, mét ingrediënten van eigen bodem.

Comments are closed.