You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

Met een luchtballon de ruimte in: gebakken lucht?

Het hoogste restaurant ter wereld vinden we tot op de dag van vandaag nog altijd in één van de laagste landen ter wereld: CuliAir, in ons eigen kikkerland. Misschien dat daar in 2025 verandering in komt. Dan wil een Frans bedrijf een luchtballon de ruimte in sturen, om mensen aldaar een gastronomisch diner aan te bieden. Dat klinkt misschien als een grap, maar het is een serieus idee. Maar kan een luchtballon wel de ruimte in? Wordt dit letterlijk een sterren-diner of is het toch gebakken lucht?

Dineren op hoogte, niet in de ruimte

Laten we beginnen met het belangrijkste: met een luchtballon kan je niet de ruimte in. Ook het Franse bedrijf dat een diner op grote hoogte wilt aanbieden biedt je geen echte ruimtereis aan. De ballon komt namelijk tot een hoogte van 30 kilometer. Dat is hoog genoeg om de bolling van de aarde te zien en het gevoel te hebben alsof je in de ruimte zit, ook door het zwart van de ruimte, wat dan al zichtbaar is. Toch begint de ruimte volgens de NASA pas op 80 kilometer hoogte en daar zit je dus nog wel een heel stuk vanaf. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je zo de luchtballon uit zweeft, wanneer je op de maximale hoogte bent gekomen. Het zal onmiskenbaar een bijzondere ervaring zijn om op zo’n enorme hoogte te zweven, maar het is bij lange na geen ruimtereis.

Een unieke, maar wel heel kostbare ervaring

Ondanks dat de hoogte die bereikt wordt niet genoeg is om het een echte ruimtereis te noemen, is de prijs van een ticket wel torenhoog. Wie een tocht wilt maken met deze luchtballon moet maar liefst 120.000 Euro betalen. Dat maakt de reis helaas niet toegankelijk voor de meeste mensen. Daarnaast biedt de ballon slechts plek aan maximaal 6 passagiers en gaan er maximaal 60 vluchten per jaar. Dat betekent dat er slechts voor een klein aantal mensen een daadwerkelijke kans is om met de ballon mee te gaan.

Hoe smaakt eten op zo’n grote hoogte?

Aan boord van de ‘ruimteballon’ krijg je een diner ‘van Michelinster-kwaliteit’ voorgeschoteld. Dat is natuurlijk niet niks en daar wil je goed van kunnen genieten. Maar kan dat wel op zo’n grote hoogte? Dat kan zeker, maar er moet wel aandacht aan besteed worden. Ook tijdens een reis met het vliegtuig zal je al ervaren dat eten anders smaakt op hoogte. Je proeft namelijk 30 procent minder zout en zoet. Daarnaast is de lucht op grote hoogte droger, waardoor je ook via je neus minder smaak genereert (geur is immers voor een belangrijk deel bepalend voor wat je proeft). Een goede ‘altitude chef’ weet precies hoe hiermee om te gaan, door de gerechten zo aan te passen dat ze op grote hoogte uitstekend tot hun recht komen.

Een ruimtereis met een ballon, gaat dat er ooit van komen?

Het zou natuurlijk spectaculair zijn, wanneer we met een ballon op zo’n grote hoogte zouden kunnen komen, dat we de bolling van de aarde konden zien. Het schijnt zelfs zo spectaculair te zijn, dat psychische ondersteuning wordt aangeboden aan passagiers van de ruimteballon. Dit vanwege het zogeheten ‘overzichtseffect’, een soort psychische shock doordat je de aarde van veraf bekijkt.

Maar de vraag is natuurlijk of het allemaal zover zal komen. Voor nu mikken bedrijven erop om eind 2024 of begin 2025 de eerste vluchten aan te kunnen bieden, maar ze zitten nog in de testfase. Daarnaast moeten er ook nog de juiste vergunningen verleend worden om de vluchten mogelijk te maken.

En toch is dineren op grote hoogte nu al mogelijk, in Nederland

Gelukkig is er een alternatief en wel heel dichtbij, in ons eigen land. CuliAir is tot op heden het hoogste restaurant ter wereld. De ervaren ‘altitude chef’ Angélique Schmeinck, één van de slechts twee vrouwelijke meesterkoks in Nederland, neemt gasten al 20 jaar mee tot op 2,5 kilometer hoogte. Tegen het decor van een schitterende zonsondergang genieten de gasten van een gastronomisch diner, terwijl de wind muisstil de weg wijst.

Bewonder niet de bolling van de aarde, maar de vlakheid en verscheidenheid van ons land, wanneer oude dorpen, paarse heide en dichte bossen elkaar afwisselen. Vis en gevogelte garen op de hitte van de luchtballon langzaam tot perfectie terwijl de ballon je meeneemt naar nieuwe hoogtes tijdens deze onvergetelijke culinaire reis.

Een diner in CuliAir is geen gebakken lucht en biedt een once-in-a-lifetime ervaring aan de gasten die meegaan. Wil je ook een onvergetelijke culinaire reis naar grote hoogte maken? Reserveer dan jouw plek aan boord van het hoogste restaurant van Nederland.

Comments are closed.