Onvergetelijke herinneringen zijn erin gecreëerd, prachtige avonturen zijn ermee beleefd en dromen zijn er mee in vervulling gegaan. Maar met een gevoel van weemoed en gepaste trots wordt er dan toch echt afscheid genomen van “PH-DIN”, de legendarische luchtballon waarin CuliAir- het hoogste restaurant ter wereld- zo lang gevestigd was. En met het afscheid van PH-DIN wordt er plaats gemaakt voor een gloednieuwe luchtballon die toepasselijk “PH-EAT” gedoopt wordt.
De ‘naam’ van de nieuwe luchtballon
CuliAir heeft het voorrecht om als enige restaurant in een luchtballon gevestigd te zijn. En hoewel de naam van het restaurant erg bekend is, weet niet iedereen dat ook de ballon een officieel geregistreerde naam heeft. Hoewel, een naam is misschien wat te romantisch: zie het maar als de kentekenplaat van een luchtballon, maar dan net even anders dan de bekende auto kentekenplaten.
Registraties voor luchtvaartuigen worden verstrekt door het Nederlands Burger Luchtvaartregister. In 1919 is op een conventie in Parijs bepaald dat Nederland de nationaliteitsletter “H” moet voeren. In 1927 werd dit “PH”, in navolging van het Telegraaf Verdrag (1927) van Washington. Zo beginnen de registraties van Nederlandse luchtvaartuigen dan altijd met “PH”, gevolgd door een reeks die afhankelijk is van het vaartuig. Voor zweefvliegtuigen zijn dit bijvoorbeeld cijfers, zoals “PH-1444”. Bij luchtballonnen en overige luchtvaartuigen staan er altijd 3 letters achter. Zo heette de oude luchtballon van CuliAir “PH-DIN”, waarbij ‘DIN’ natuurlijk voor dineren staat.
De betekenis van de naam
De naam van de nieuwe luchtballon is “PH-EAT”, waarbij die laatste 3 letters nauwelijks uitleg behoeven. Eat is natuurlijk Engels voor eten. Met een knipoog is het eveneens een afkorting voor “Exclusive Altitude Tasting”. Want de smaken staan bij CuliAir op grote hoogte centraal. Doordat de manier waarop je smaak waarneemt op grote hoogte aanzienlijk veranderd wordt er een diner met uitgekiende smaken bereid en worden er wijnen geselecteerd die op deze hoogte op een fantastische manier tot hun recht komen.
Tot slot zie je het woord “heat” terugkomen in de naam. Net als eten en smaken staat hetelucht centraal bij CuliAir. De hete lucht wordt immers niet alleen gebruikt om hoogte te winnen, maar ook om vlees, gevogelte en kip in de luchtballon langzaam te laten garen. Heat, eat en taste worden op deze manier mooi gevat in de naam van de nieuwe luchtballon van CuliAir.
De CuliAir luchtballon als symbool van avontuur en vrijheid
De nieuwe luchtballon van CuliAir is gebouwd in Tsjechië, in het hart van Europa, door Kubicek. De ballonvaarten zullen als vanouds door Wiegers Ballonvaarten uitgevoerd worden. Wanneer je omhoog kijkt en een oranje-zilvere luchtballon statig voorbij ziet zweven voor een zakkende zon, dan zou je wel eens naar het hoogste restaurant ter wereld kunnen kijken. De kleuren oranje en zilver zijn geen toevalstreffers, maar zijn zorgvuldig uitgekozen. Oranje is een sprankelende ‘eetkleur’, een uitgesproken kleur van vele soorten groenten en fruit. Het is de kleur van het midden lenteseizoen en tevens de bekende kleur van een prachtige zonsondergang.
Zilver is futuristisch, strak en modern. De toevoeging van zilver geeft de luchtballon een elegante, rustige en serene uitstraling. De combinatie van zilver en oranje zorgt voor de perfecte mix tussen natuurlijke uitbundigheid en elegante sereniteit.
Maak een reis aan boord van de “PH-EAT”, een belevenis die je nooit meer vergeet
Een culinaire reis met een luchtballon van CuliAir was al een groot avontuur. Maar met de PH-EAT, de nieuwe luchtballon, krijgt de belevenis een nieuwe impuls. Vertrek vanaf een weiland en geniet van een culinair diner dat bereid wordt door een echte SVH meesterkok, terwijl de ballon op grote hoogte een onvoorstelbaar vergezicht biedt.
Eindeloze uitzichten boven Hollandse weiden, bossen, meren en oude steden wisselen elkaar af. Vanaf verschillende hoogtes zul je genieten van de smaken die precies goed uitkomen op de grote hoogte waar de ballon statig voor de zonsondergang voorbij zweeft. Na een spectaculaire landing wordt er geproost met champagne, op de behouden vaart. Wil je deze onvergetelijke belevenis delen met je partner, vrienden of collega’s? Je kunt kiezen voor een romantisch uitje met z’n tweeën of bijvoorbeeld juist voor een arrangement met een groep. Omdat er vanaf verschillende plaatsen in Nederland opgestegen kan worden, namelijk Hilversum, Den Bosch, Utrecht, Amersfoort en Arnhem is CuliAir bovendien altijd in de buurt.