You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

Dutch Cuisine: trots op onze Nederlandse eetcultuur

De Franse keuken spreekt bij velen tot de verbeelding, evenals bijvoorbeeld de Italiaanse keuken. Maar waar we niet altijd bij stil staan, is dat dichter bij huis ook de Nederlandse keuken, ‘Dutch Cuisine’, een waanzinnige culinaire ervaring biedt. Nederland is rijk aan prachtige producten, zowel van het land als uit de zee. Daarnaast hebben we in Nederland veel eeuwenoude tradities. De combinatie tussen al het moois dat Nederland van het land en uit de zee te bieden heeft en de tradities die we er vaak al generaties op nahouden zorgt voor een spannende, eigentijdse en bovenal eigenzinnige keuken.

Meesterkok Angélique Schmeinck is ambassadeur van Dutch Cuisine. Dutch Cuisine zet de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart voor een breed publiek. Die Nederlandse keuken bereikt een heel nieuw niveau op honderden meters hoogte in de luchtballon waar Angélique met ingrediënten van Hollandse bodem eigentijdse culinaire gerechten bereidt voor de gasten van CuliAir.

De Nederlandse keuken op de kaart

Het lot van de Hollanders is al eeuwenlang vervlochten met de zee. De zee bood ons toegang tot verre werelden en voedde ons als een belangrijke bron met een grote diversiteit aan vis en schelpdieren. Maar de zee kan ook onverbiddelijk zijn. Land stond voortdurend onder druk van het water, met grote gevolgen voor hoe ons land vandaag de dag op de kaart staat. En ook vandaag duurt de strijd met het water voort. Die eeuwige strijd en liefde tussen het land waar we leven en de zee die geeft en neemt, heeft ervoor gezorgd dat creativiteit en innovativiteit in ons DNA zitten. En die creativiteit en innovativiteit zie je overal terug: in Nederlandse kunst of architectuur bijvoorbeeld, maar ook in de Nederlandse keuken. Ons land biedt genoeg lokale producten, historie en technieken waar we trots op mogen zijn en dat zien we terug in de Nederlandse keuken.

Dutch Cuisine wil met de continue stroom van innovaties en creativiteit die we terugzien op de borden van de Hollandse chefs de Nederlandse keuken op de kaart zetten. Dat gebeurt aan de hand van vijf principes rondom cultuur, gezondheid, natuur, kwaliteit en waarde.

1 – Cultuur: producten uit het seizoen, van Nederlandse bodem

Dutch Cuisine bevordert de Nederlandse eetcultuur. Dat betekent dat de natuur het menu bepaalt. Het gerecht dat je terugvindt op je bord, moet je wat vertellen over waar in Nederland je bent en in welk seizoen. Het streven is om 80% seizoensproducten te gebruiken, zoveel mogelijk van Nederlandse bodem.

2 – Gezond: groenten hebben de hoofdrol

Veel Nederlanders eten meer dierlijke producten dan gezond is. Daarom draait Dutch Cuisine het om: geen groenten als garnituur, maar vlees. Met een streven van 80% groenten en slechts 20% vlees of vis ligt er een belangrijk accent op wat goed is voor ons lichaam en onze geest, maar ook wat goed is voor de aarde.

3 – Natuur: we eten wat de natuur ons biedt

Wat ons land en de zee ons geeft, daar moeten we het mee doen. We gebruiken geen kunstmatige toevoegingen en gebruiken niet alleen de meest voor de hand liggende delen, maar gebruiken alles, van kop tot staart. Zo proef je de pure, natuurlijke smaken en verspillen we niks.

4 – Kwaliteit: respect voor de ingrediënten

De ingrediënten die in de Nederlandse keuken gebruikt worden, moeten zoveel mogelijk uit het seizoen komen, maar ook zoveel mogelijk regionaal geteeld- of geproduceerd zijn, puur, vers, diervriendelijk, fairtrade en biologisch. Zo worden er eerlijke kwaliteitsproducten gebruikt met respect voor de ingrediënten, de herkomst en de producent.

5 – Waarde: de combinatie van cultuur, gezondheid, natuur en kwaliteit leidt tot winst

Door de 4 principes rondom cultuur, gezondheid, natuur en kwaliteit te combineren ontstaat winst: we verspillen minder en zorgen beter voor onze aarde, we leven gezonder en zorgen daarmee beter voor onszelf, maar ook voor de dieren. En door zoveel mogelijk lokale ingrediënten uit het seizoen te gebruiken wordt Nederlandse producenten ook een eerlijke prijs gegund.

Het hoogste podium voor Dutch Cuisine

Het mag duidelijk zijn: Dutch Cuisine verdient het hoogste podium en dat krijgt het ook bij CuliAir, het hoogste restaurant ter wereld. SVH Meesterkok Angélique Schmeinck brengt als ambassadeur van Dutch Cuisine ook de vijf principes cultuur, gezondheid, natuur, kwaliteit en waarde terug in het menu. Sinds 2003 doet ze dat op grote hoogte in de ballon van CuliAir en in 2017 deed ze dat tijdens ‘Dutch Cuisine meets Eataly’ in Milaan zelfs voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima als trotse ambassadeur van de Nederlandse voedselproducten en eetcultuur.

Wil jij ook de Nederlandse keuken op het hoogst mogelijke niveau ervaren? Dan is een culinaire ballonvaart met de CuliAir luchtballon een unieke mogelijkheid. Op grote hoogte geniet je van culinaire gerechten volgens de principes van Dutch Cuisine zoals je dat nooit eerder hebt gedaan. Een once-in-a-lifetime ervaring die je nooit meer vergeet.

Comments are closed.