You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

Proef van de sterren: De tijdloze band tussen champagne en de ballonvaart

Stel je voor: de lucht is helder, het landschap beneden je uitgestrekt als een levend schilderij, en boven je alleen het oneindige blauw van de hemel. De mand van de luchtballon zweeft zachtjes omhoog, gedragen door de warme adem van het vuur dat de ballon vult.

Terwijl de huisjes op de grond steeds kleiner lijken te worden, wordt een heerlijke fles wijn geopend. Genietend van het uitzicht en de smaken van de heerlijke, vers bereide gerechten, besef je: Dit is pas genieten. En na dit culinaire avontuur is de spectaculaire landing van de luchtballon de aftrap van een bijzonder moment.

De champagnedoop maakt je deel van een select gezelschap. Na een behouden vaart, als baron of barones van je eigen stukje land, smaakt de champagne als nooit tevoren. Dit is CuliAir, waar de eeuwenoude tradities van de ballonvaart en de verfijnde beleving van een diner op grote hoogte samenkomen. Het is niet voor niets dat de eeuwenoude band tussen champagne en de ballonvaart tot op de dag van vandaag in leven wordt gehouden.

De band tussen champagne en de ballonvaart

De band tussen champagne en de ballonvaart is zo oud als de luchtvaart zelf. Toen wetenschapper François Pilâtre de Rozier en markies D’arlandes in 1783 voor het eerst met een luchtballon vaarden, konden ze niet vermoeden dat hun avontuur het begin zou zijn van een traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft. De koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, was in extase: mensen die de hemel bestegen in een luchtballon! In zijn enthousiasme besloot hij dat passagiers van een luchtballon van nu af aan baron of barones zouden worden van het stuk land waarop zij landen.

De champagne ging mee aan boord om dit heugelijke vooruitzicht te vieren. Maar in plaats van de champagne na de landing op te drinken werd deze cadeau gedaan aan de boer. Die waren luchtballonnen niet gewend en ze waren onaangenaam verrast door de landing. Door de champagne aan de boer cadeau te doen hoopte men de boer gunstig te stemmen. Deze charmante gewoonte heeft de tand des tijds doorstaan, en vandaag de dag vormt het ontkurken van champagne nog steeds de onvergetelijke afsluiting van elke ballonvaart.

Waarom champagne?

Champagne zelf draagt een geschiedenis die even bruisend is als de bubbels in het glas. Ontstaan in de glooiende heuvels van de Champagnestreek in Frankrijk, was het de monnik Dom Pérignon die, volgens de legende, deze sprankelende wijn verfijnde tot de champagne die we nu kennen. “Ik drink sterren,” zou hij hebben uitgeroepen bij het proeven van zijn creatie, en sindsdien is champagne het symbool geworden van feestelijkheid, luxe en bijzondere momenten.

Hoewel het een prachtige legende is, is de werkelijkheid iets genuanceerder. Dom Pérignon verdiepte zich in de terroir van wijnen en experimenteerde veelvuldig met verschillende druiven. Hij vond echter noch de mousserende wijn, noch de champagne uit. In werkelijkheid kwam de ‘uitvinding’ van mousserende wijnen, door suiker en gist toe te voegen voor de wijn gebotteld wordt, nota bene uit Engeland. Dom Pérignon is echter wel een absolute legende in de Champagnestreek en de mythe rondom zijn ‘uitvinding’ past perfect bij het verhaal van de champagne.

Doordat het symbool staat voor luxe en exclusiviteit is champagne bij uitstek ook dé drank om een behouden ballonvaart feestelijk mee af te sluiten.

Champagne na een ballonvaart met CuliAir

En wat is er nu bijzonderder dan een diner in een luchtballon, hoog boven het alledaagse, waar elke slok champagne na de vaart een ode is aan zowel de aarde beneden als de lucht waarin je zojuist gezweefd en genoten hebt?

De ceremonie begint na de landing met een andere eeuwenoude traditie: Het sabreren, het ceremonieel openen van de fles met een zwaard. De kurk schiet weg en even lijkt het alsof de lucht gevuld wordt met de klanken van een verloren tijd, toen reizen door de lucht alleen nog een droom was, en champagne alleen werd gedronken door baronnen en baronessen.

Na de landing, wanneer je voeten de grond weer raken en de ballon langzaam zijn majestueuze vorm verliest, komt deze oude traditie tot leven. Een beetje gras van het landingsveld op je hoofd, gedoopt in champagne, maakt jou de nieuwe baron of barones van dit stukje grond – een knipoog naar de geschiedenis, een eerbetoon aan het culinaire avontuur dat je zojuist beleefd hebt.

Word onderdeel van de traditie

Dit is geen gewone ballonvaart. Proef net als Don Pérignon van de sterren. Een ballonvaart met CuliAir, waar het verleden en het heden elkaar ontmoeten op duizelingwekkende hoogten, is een onvergetelijke ervaring. Na de landing is de zon al gezakt. Samen brengen we een toast uit, met een glas champagne natuurlijk. Een toast, niet alleen op het avontuur dat achter je ligt, maar op de herinneringen die je voor altijd bij je zal dragen.

En terwijl je geniet van de laatste slok champagne, besef je dat je even deel hebt uitgemaakt van iets groters – een traditie die al eeuwen voortleeft, een ervaring die je altijd bij zal blijven, zwevend tussen hemel en aarde, met de smaak van sterren op je lippen.

Comments are closed.