You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

CuliAir bestaat 20 jaar

Wat in 2003 startte als een creatief idee is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen dat z’n weerga niet kent. Al 20 jaar lang stijgt CuliAir, het enige luchtballonrestaurant ter wereld, tot nieuwe hoogtes. Zo’n jubileum moet gevierd worden, maar verdient ook een terugblik en een vooruitblik. Hoe kon Nederland de thuisbasis worden van het hoogste restaurant ter wereld en wat zijn de geheime ingrediënten van het succes? En wat gaat het seizoen van 2023 brengen? Ook het twintigste jubileumjaar belooft een ongekend culinair avontuur te worden

De start van een gastronomisch avontuur

Angélique Schmeinck is meesterkok, één van de slechts twee vrouwelijke SVH meesterkoks die Nederland rijk is. Jarenlang is ze chef bij De Kromme Dissel, een restaurant met een Michelinster. Na een creatieve sessie over ‘koken op hoogte’, als afstudeerproject voor de studie Creatieve Denktechnieken, heeft Angélique een droom. Een droom die ze in 2003 laat varen. Letterlijk, want in dat jaar vaart het eerste en enige luchtballonrestaurant ter wereld honderden meters boven de Hollandse vlaktes. Het is de start van een gastronomisch avontuur dat z’n weerga niet kent. Angélique voelt zich zo hoog in de lucht als een vis in het water en de ballon heeft na 20 jaar zijn eindbestemming dan ook nog niet bereikt.

Een onvergetelijke ervaring

Het gras veert op, de ballon komt los van de grond. Rustig stijg je naar grote hoogte. Nee, je bevindt je niet in de mand van een luchtballon. Je bevindt je in een toprestaurant, met gedekte tafels en glanzend servies. Je geniet van een heerlijk glas wijn en avontuurlijke gerechten, terwijl je zweeft tussen hemel en aarde. De bestemming is onbekend. Het is de reis die vandaag belangrijk is.

Pittoreske dorpen en uitgestrekte weilanden wisselen elkaar af en tonen Holland op z’n mooist. Tegen de gouden gloed van de zonsondergang worden speciale draadmanden met ondermeer koningsbaars, gekonfijte groenten en boerderij eend uit de ballon getakeld. De warmte van de luchtballon zorgt voor de perfecte garing. Zowel de ballon als de gerechten worden gestuurd door de elementen aarde, lucht, water en vuur.

Je zwaait naar mensen op de grond die verwonderd omhoog kijken en de ballon vaart onverstoord door. Anderhalf uur lang kun je genieten van al het moois en lekkers dat je op grote hoogte tot je neemt. De landing is het spannende en spectaculaire einde van een onvergetelijk avontuur, dat gevierd wordt met een traditionele champagnedoop.

Al 20 jaar lang maakt CuliAir dromen werkelijkheid door een onvergetelijke ervaring te bieden aan haar passagiers.

De geheime ingrediënten van het succes

Dat een droom die voor velen onhaalbaar leek toch werkelijkheid werd, niet voor even maar al 20 jaar, is geen toeval. Dineren in een restaurant tot op wel twee kilometer hoogte biedt een unieke beleving. Alle zintuigen worden op grote hoogte geprikkeld, wat voor een bijzondere, ongekende ervaring zorgt. De persoonlijke aandacht van ontvangst tot de landing en daarna voelen onderwijl als een warme deken. Chef Angélique Schmeinck bereidt de gerechten live vanuit de keuken, vlakbij, en neemt de gasten persoonlijk mee op dit culinaire avontuur, terwijl de ballonvaarder verteld over wat er te zien is.

En wat er precies te zien is, is elke keer weer een verrassing. Een luchtballon is immers niet te sturen, maar wordt door de wind naar de onbekende bestemming geleid. Het ongewisse van dit avontuur prikkelt de fantasie: waar zullen we terecht komen, wat gaan we beleven? Na de spectaculaire landing en de champagnedoop weet je direct dat je zojuist iets unieks, exclusiefs en onvergetelijks hebt meegemaakt.

De unieke belevenis, persoonlijke benadering, de exclusiviteit en het ongewisse van het avontuur zijn de ingrediënten die CuliAir al 20 jaar gasten in vervoering laat brengen.

Exclusive Altitude Tasting

In al die jaren zijn alle voorzieningen voortdurend optimaal aangepast en de technieken verder verfijnd. In 2021 is een gloednieuwe luchtballon, de PH-EAT (Exclusive Altitude Tasting) in gebruik genomen. Deze reusachtige ballon biedt een ruim compartiment met een complete keuken en een royale skybar voor de passagiers. Ook beschikt de ballon over een ingenieus katrolsysteem en speciaal ontworpen ovenmanden om vis, vlees en gevogelte in de warmte van de ballon te kunnen garen.

Sinds corona zijn we ons nog bewuster geworden van de waarde van het samenzijn, van het samen herinneringen maken en onvergetelijke belevenissen met elkaar te delen. Dat leidt voor CuliAir tot een almaar toenemende vraag.

Daarom werkt chef Angélique Schmeinck vanaf 2023 samen met 2 regionaal gespecialiseerde ballonvaartbedrijven: Michael Kruseman van 4CB Ballonvaarten en Niels Kon van Wiegers Ballonvaarten, zeer ervaren en gecertificeerde ballonvaarders die hun hele leven al bezig zijn met ballonvaren.

Dromen van de toekomst

Het twintigjarig jubileum zal in 2023 groots gevierd worden. Hoe? Dat blijft nog even een verrassing. Zeker is dat Angélique nog een stapje verder zal gaan om de unieke belevenis van een ballonvaart met CuliAir nog specialer te maken.

En dat past goed bij de twintigste verjaardag van de verwezenlijking van een droom. Na twintig jaar ballonvaren is de eindbestemming nog altijd onbekend. En dromen? Dat blijft Angélique nog haar hele leven doen!

Comments are closed.