You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

FAQ

VOORBEREIDING

Wij vinden het belangrijk dat u en uw medepassagiers goed zijn voorbereid op het avontuur van ballonvaren en het CuliAir programma.

Wij willen u vriendelijk verzoeken om alle informatie op deze pagina zorgvuldig door te lezen.

Mocht uw vraag er niet bij staan, neem dan gerust contact met ons op via info@culiair.nl of via een WhatsApp of Sms bericht op + 31 (0)6-53723440.

Op alle CuliAir ballonvaarten zijn de Algemene Voorwaarden van CuliAir van toepassing. Deze kunt u hier inzien en / of downloaden.

Seizoen CuliAir

Culinair ballonvaren kan gedurende het hele ballonvaartseizoen van eind mei tot half oktober. Ook op zon- en feestdagen.
In de winterperiode (november t/m maart), plannen wij soms speciale CuliAir winter-ballonvaarten.

Gezondheid

Veiligheid gaat boven alles! Van u zelf maar ook die van de andere passagiers.
Ballonvaren is een outdoor activiteit waarbij het wenselijk is dat u fit bent.
Heeft u gezondheidsklachten, een medische aandoening of lichamelijke beperkingen die van invloed kunnen zijn op een veilig verloop van de ballonvaart, overleg dan met uw (huis)arts of het verantwoord is om een ballonvaart te maken. Zie ook artikel 7.1 d van de Algemene Voorwaarden.

Ballonvaren en weersafhankelijkheid

Zonsopgang en zonsondergang zijn de twee meest indrukwekkende momenten van de dag en alleen dan kunt u ballonvaren. Dit heeft te maken met thermiek.
In de vroege ochtend, net na zonsopgang en ‘s avonds, een paar uur vóór zonsondergang zijn er geen opstijgende en dalende luchtstromingen en dat maakt het stijgen en dalen met de luchtballon veilig en prettig.

De ideale omstandigheden zijn een open hemel en normale windcondities.
Spelbrekers zijn regen, harde wind, slechte zichtwaarden, laaghangende bewolking, ontwikkeling van onweersbuien, temperaturen boven 30 graden Celsius.
De culinaire ballonvaart kan alleen doorgaan als de weersomstandigheden optimaal zijn om een veilige en comfortabele ballonvaart uit te voeren. Dit wordt beoordeeld door de piloot.

Meer uitgebreide informatie, uitleg en achtergrond kunt u lezen in dit artikel: Wanneer (en waarom) kan een ballonvaart niet door gaan?.

Het wel of niet doorgaan van de ballonvaart

Door de afhankelijkheid van het weer, kan de ballonvaarder pas op de dag zelf beslissen of een ballonvaart kan doorgaan of niet. Dit gebeurt meestal aan het einde van de ochtend zodra de KNMI weersverwachting specifiek voor ballonvaren bekend wordt gemaakt.

Heeft u een ticket voor een avondvaart dan ontvangt u van ons op de dag zelf tussen 12.00 en 13.30 uur een bericht via sms/what’s app en/of e-mail waarin wij aangeven of de ballonvaart wel of niet kan door gaan.

Als de ballonvaart niet door kan gaan, dan is dat altijd in belang van uw veiligheid.
U ontvangt van ons per e-mail nieuwe beschikbare data of een unieke vouchercode waarmee u een datum uit het overzicht kunt inplannen.

Meer uitgebreide informatie, uitleg en achtergrond kunt u lezen in dit artikel: Wanneer (en waarom) kan een ballonvaart niet door gaan?.

Opstijglocatie en verzameltijd

Als de ballonvaart doorgaat ontvangt u van ons de definitieve opstijglocatie en de verzameltijd. Dit wordt bepaald aan de hand van de weerscondities, zoals windrichting en windsnelheid.
Afhankelijk van de windrichting kiezen we de beste route.

Eerder aangegeven (indicatie) tijden en locaties kunnen dus aangepast worden aan deze omstandigheden. Waarbij altijd een uitwijk mogelijk is in een straal van 30 km. Op deze manier zijn er meer kansen om de ballonvaart uit te voeren.

De crew is niet eerder aanwezig bij de opstijglocatie dan de aan u doorgegeven verzameltijd.

Geldigheid ticket en cadeauticket

Uw CuliAir ticket is niet persoonsgebonden en 2 jaar geldig vanaf het moment van reserveren, tenzij schriftelijk anders afgesproken. Bij cadeautickets staat de geldigheidsdatum vermeld op het ticket.

Parkeren bij de opstijglocatie

De parkeervoorzieningen zijn per opstijglocatie verschillend. Informatie daarover ontvangt u op de dag zelf.

Sanitaire voorzieningen

De meeste startlocaties voor ballonvaarten in Nederland zijn weilanden en parken. Over het algemeen zijn daar geen sanitaire voorzieningen aanwezig.

Verzameltijden

Een indicatie van de verzameltijden voor de CuliAir avond ballonvaart
Op de dag van de geplande ballonvaart zal de verzameltijd met u worden afgestemd.

April 18:00
Mei 18:45
Juni 20.00
Juli 19:30
Augustus 18:30
September 17:30
Oktober 17.00

Ontvangst op de startlocatie

Op de afgesproken tijd en opstijglocatie wordt u ontvangen door het CuliAir ballonvaart team.
Daar serveren wij eerst een aperitief en een licht voorgerecht.
Van de ballonvaarder ontvangt u een briefing en veiligheidsinstructies.
Daarna wordt de luchtballon opgebouwd, de mand ingericht als keuken en restaurant en dan kan het avontuur naar grote hoogte stijgen.

Veiligheidsinstructies

Voorafgaand aan de ballonvaart geeft de piloot u duidelijke veiligheidsinstructies.

Wij willen u vriendelijk verzoeken om u voor te bereiden en de kaart met veiligheidsinstructies die u op de dag van de ballonvaart krijgt toegestuurd via sms/what’s app en/of e-mail thuis alvast goed door te nemen. Lees hier de veiligheidsinstructies.

COVID-19 veiligheidsrichtlijn

Tijdens het ballonvaren is er uiteraard voldoende frisse lucht om u heen. Als vanzelfsprekend nemen wij de nodige maatregelen voor de veilige uitvoering van uw ballonvaart.

Gezondheid gaat boven alles
Om een veilige omgeving te scheppen vragen wij u om niet te reserveren of om tijdig te annuleren als u ziekteverschijnselen of gezondheidsklachten heeft die met het Corona virus te maken kunnen hebben. In overleg verzetten wij de reservering dan naar een latere datum.

Hygiëne maatregelen
•Passagiers, gezagvoerder en crew desinfecteren zijn/haar handen bij aankomst en vertrek.
•De passagiers staan zoveel mogelijk met het gezicht naar buiten gericht in de mand.
•Alle mandranden en contactoppervlakken worden vóór iedere vaart gedesinfecteerd.
•Desinfecteer uw handen regelmatig, schud geen handen en hoest of nies in uw elleboog.

Zorgeloos genieten

CuliAir werkt al sinds 2003 samen met zeer ervaren gecertificeerde piloten die erkend zijn door de Koninklijke Vereniging van Luchtvaart en met erkende ballonvaartbedrijven die voldoen aan alle door EASA, De European Air Safety Agency, en Nederlandse overheid gestelde eisen.

Het ballonvaartbedrijf waar wij mee samenwerken heeft voor elke luchtballon een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekert het risico vanaf het moment dat u instapt tot het moment dat u weer uitstapt. U bent als passagier dus verzekerd via de inzittendenverzekering van het ballonvaartbedrijf dat de ballonvaart voor CuliAir uitvoert. (De minimale verzekeringseisen zijn vastgelegd in de EU-Verordening nr. 785/2004).

Duur van de ballonvaart

De CuliAir ballonvaart duurt ongeveer anderhalf uur. Dat is langer dan een normale vlucht, deze ruime tijd is nodig om het diner in alle rust te kunnen presenteren. Terwijl u geniet van het uitzicht, worden de gerechten à la minute bereid.
Een luchtballon vaart met de wind mee en is daarom niet te besturen. Afhankelijk van de landingsmogelijkheden kan de CuliAir ballonvaart altijd iets korter of langer duren.

Totale duur van het programma

Reken op minstens vier uur plezier van ontvangst in het weiland tot champagnedoop op de landingslocatie en terugkomst bij de locatie waar we zijn opgestegen.
Wij adviseren u om niet direct na de ballonvaart iets te plannen, het programma kan altijd iets uitlopen.

Culinaire invulling

Pure smaak begint bij de natuur. De mooiste ingrediënten en smaken van het seizoen. Als meesterkok staat Angélique Schmeinck bekend om haar verrassende kookstijl en smaakcombinaties.

Bij de opstijglocatie serveren wij u een aperitief met voorgerecht.
Tijdens de CuliAir ballonvaart geniet u van drie spectaculaire gerechten die zijn bereid in de warmte van de luchtballon. Uiteraard gecombineerd met heerlijke wijnen.
Bij de landingslocatie is er een feestelijk dessert met champagnedoop als afsluiting.

Speciale wensen of bijzonderheden

Gastvrijheid en service zijn bij CuliAir van het hoogste belang. Met plezier spelen wij in op speciale wensen of bijzonderheden van onze gasten.
Heeft u een voedselallergie, bent u vegetarisch of drinkt u geen alcohol dan vragen wij u om dit bij de reservering door te geven.

De luchtballon als heteluchtoven

Met een volume van 10.000 kubieke meter en met 45 meter hoogte fungeert de CuliAir luchtballon als een enorme heteluchtoven. De temperatuur in de luchtballon kan oplopen tot honderd graden, en dat betekent dat producten als zeebaars en landhoen op ‘lage’ temperatuur, langzaam kunnen garen.
De ideale techniek om aroma’s te laten ontwikkelen en sappen in vis of vlees te behouden.
Het idee is even eenvoudig als spectaculair. Met een ingenieus katrolsysteem worden zeebaars en landhoen in speciaal ontwikkelde manden naar de nok van de ballon getakeld. Daar garen de gerechten bij een temperatuur van circa 90 graden, om vervolgens uit de ballon af te dalen voor de eindbereiding.
De gerechten worden stijlvol gepresenteerd en vanaf de skybar kunt u op grote hoogte genieten van smaak en uitzicht.

Landing

De landing wordt door veel mensen vaak als spannend maar ook als leuk onderdeel van de ballonvaart ervaren. Afhankelijk van de windsnelheid kan de landing rustig of meer sportief verlopen.
Bij de briefing en ook voorafgaand de landing geeft de piloot duidelijke instructies voor de landingspositie.

Een luchtballon vaart met de wind mee en dus weten we nooit exact waar we zullen landen.

Eenmaal op vaste grond is het tijd voor de traditionele champagnedoop met een feestelijk dessert.

Vervoer terug vanaf de landingslocatie

De crew brengt u weer terug naar de plaats waar we de ballonvaart zijn gestart. Mocht u niet van deze dienst gebruik willen maken, omdat u bijvoorbeeld op de landinsglocatie wordt opgehaald door anderen of omdat u zelf een taxi wilt organiseren dan vernemen wij dat graag op de dag zelf. Zodat wij daar met planning en organisatie van beschikbare plaatsen / auto’s rekening mee kunnen houden.

Mocht een familielid, vriend of kennis u willen uitzwaaien op de opstijglocatie, de luchtballon willen volgen en u ophalen op de landingslocatie, dan serveren wij hen met plezier een extra voorgerecht bij de start en een dessert bij de landing met een alcoholvrij drankje. (Maximaal 2 personen)

Hoogtevrees

Tijdens een ballonvaart heeft u geen last van hoogtevrees. Dit komt omdat de luchtballon geen contact heeft met de aarde.
Misschien vindt u het de eerste minuten even spannend. Maar als u -vooral in het begin- naar de horizon blijft kijken, dan is dat gevoel over het algemeen snel voorbij.

Na vele ballonvaarten heeft ervaring ons geleerd dat zelfs mensen met een extreme vorm van hoogtevrees volop kunnen genieten van de CuliAir ballonvaart en het dineren op grote hoogte.

Route, afstand en hoogte van de ballonvaart

Een luchtballon vaart met de wind mee en dus weten we nooit exact waar we zullen landen.
De route en de afstand hangt af van de windrichting, windkracht en de hoogte die de luchtballon bereikt. De afstand kan relatief kort of lang zijn. Gemiddeld leggen we tussen de tien en dertig kilometer af.
De vaarhoogte varieert en ligt gemiddeld tussen de 150 en 750 meter voor een mooi zicht op het landschap. Soms komen we wel tot 2000 meter en kun je kilometers ver weg kijken.

Leeftijd

Ballonvaren is geschikt voor jong en oud.
Weersomstandigheden kunnen een belemmering zijn voor oudere passagiers, bij een zogenaamde sportieve landing zullen wij oudere passagiers adviseren niet mee te varen, maar op een rustigere dag een ballonvaart te maken.
Kinderen vanaf een lengte van 1.30 meter zijn welkom, zij kunnen prima over de rand van de mand heen kijken.

Zwangerschap

Bij zwangerschap raden wij u aan om de ballonvaart uit te stellen.

Ballonvaart kledingadvies

Ballonvaren is een buitenactiviteit en vraagt om sportieve kleding.
Nylon kleding raden wij af in verband met de brandbaarheid en slechte ventilatie.
Wij adviseren goed dichte en stevige schoenen en geen hakken of slippers te dragen. Weilanden zijn niet altijd even droog en schoon.
U ontvangt van ons een cap om uw hoofd te beschermen tegen de warmte van de branders.

Na de landing als de zon onder gaat kan het wel snel afkoelen, een jack of trui is dan geen overbodige luxe.

Temperatuur in een luchtballon

De temperatuur is nagenoeg hetzelfde als op de grond. De luchtballon gaat namelijk met de wind mee, u ervaart daarom geen afkoeling van de wind. Ook geven de branders nog enige warmte af.

Foto en film camera's

Foto- en video apparatuur mag u uiteraard meenemen, om prachtige opnames bij de opbouw en vanuit de luchtballon te maken. Echter wel op eigen risico.

Bagage, handtassen, rugzakken

Neem alleen noodzakelijke spullen mee tijdens de ballonvaart. Tassen en rugzakken nemen vaak veel ruimte in de mand. Dit kunt u achterlaten in een van de volgauto’s, deze komt ook weer naar de landingslocatie.

Roken

Uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan om in een straal van 50 meter rondom de ballon te roken. Tijdens de ballonvaart mag nooit gerookt worden.

CULIAIR VAN A TOT Z…IN VOGELVLUCHT

• Op de door u gereserveerde datum informeren wij u tussen 12.00 en 13.30 uur via sms/what’s app en/of e-mail of de weerscondities geschikt zijn voor uw ballonvaart.

• Als de ballonvaart wordt geannuleerd vanwege de weerscondities, ontvangt u van ons direct een unieke vouchercode waarmee u opnieuw een datum uit het overzicht kunt inplannen.

• Als de ballonvaart doorgaat ontvangt u van ons het exacte adres van de opstijglocatie en het tijdstip om te verzamelen.

• De CuliAir ballonvaart crew ontvangt u op de startlocatie met een aperitief en voorgerecht.

• De piloot geeft u een uitgebreide briefing met veiligheidsinstructies.

• Zodra de ballon is opgebouwd kiezen we het luchtruim en geniet u tijdens de CuliAir ballonvaart van drie spectaculaire gerechten die zijn bereid in de warmte van de luchtballon.

• De duur van de ballonvaart is ongeveer 1 uur en 30 minuten. Dit is afhankelijk van de landingsmogelijkheden.

• Na de landing is er een feestelijk dessert op de landingslocatie met traditionele champagnedoop.

• Nadat het programma van de CuliAir ballonvaart is beëindigd wordt u indien gewenst terug gebracht naar de plaats waar wij de ballonvaart zijn gestart.

Algemene Voorwaarden

Op alle CuliAir ballonvaarten zijn de Algemene Voorwaarden van CuliAir van toepassing. Deze kunt u inzien of downloaden bij de contactpagina.