You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.

FAQ

VOORBEREIDING

Wij vinden het belangrijk dat u en uw medepassagiers goed zijn voorbereid op het avontuur van ballonvaren en het CuliAir programma.

De meest gestelde vragen en informatie hebben wij daarom verzameld in een overzichtelijk document. Wij willen u vriendelijk verzoeken om alle informatie zorgvuldig door te lezen.

Mocht uw vraag er niet bij staan, neem dan gerust contact met ons op via info@culiair.nl of via WhatsApp op + 31 (0)6-53723440.

COVID-19 veiligheidsrichtlijn ballonvaren

Tijdens het ballonvaren is er uiteraard voldoende frisse lucht om u heen. Als vanzelfsprekend nemen wij de nodige maatregelen voor de veilige uitvoering van uw ballonvaart.

Gezondheid gaat boven alles
Om een veilige omgeving te scheppen vragen wij u om niet te reserveren of om tijdig te annuleren als u ziekteverschijnselen of gezondheidsklachten heeft die met het Corona virus te maken kunnen hebben. In overleg verzetten wij de reservering dan naar een latere datum.

Voor aanvang van de ballonvaart vragen wij u om gezondheidsverklaring in te vullen volgens de standaarden van het RIVM. De gegevens van de gezondheidscheck worden door het ballonvaartbedrijf drie maanden bewaard.

Hygiëne maatregelen
•Passagiers, gezagvoerder en crew desinfecteren zijn/haar handen bij aankomst en vertrek.
•Bij ontvangst in het veld en na de landing houden passagiers en crew 1,5 meter afstand van elkaar en schudden geen handen.
•De passagiers staan zoveel mogelijk met het gezicht naar buiten gericht in de mand.
•De piloot, crew en passagiers dragen een niet medisch mondkapje als 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.
•Alle mandranden en contactoppervlakken worden vóór iedere vaart gedesinfecteerd.
•Wanneer er omstanders op het startveld en / of landingslocatie aanwezig zijn worden zij erop gewezen de 1,5 meter regel te respecteren.
•In de auto terug van de landingslocatie naar de startlocatie dragen chauffeur, crew en passagiers een mondkapje.
•Desinfecteer uw handen regelmatig, schud geen handen en hoest of nies in uw elleboog.

Seizoen CuliAir

Culinair ballonvaren kan gedurende het hele ballonvaartseizoen van 15 april tot 1 november. Ook op zon- en feestdagen.
In de winterperiode (november t/m maart), plannen wij soms speciale CuliAir winter-ballonvaarten.

Ballonvaren en weersafhankelijkheid

Zonsopgang en zonsondergang zijn de twee meest indrukwekkende momenten van de dag en alleen dan kunt u ballonvaren. Dit heeft te maken met thermiek.
In de vroege ochtend, net na zonsopgang en ‘s avonds, een paar uur vóór zonsondergang zijn er geen opstijgende en dalende luchtstromingen en dat maakt het stijgen en dalen met de luchtballon veilig en prettig.

De ideale omstandigheden zijn een open hemel en normale windcondities.
Spelbrekers zijn te veel wind, slechte zichtwaarden, ontwikkeling van onweersbuien, temperaturen boven 30 graden Celsius, laaghangende bewolking en regen.
De culinaire ballonvaart kan alleen doorgaan als de weersomstandigheden optimaal zijn om een veilige en comfortabele ballonvaart uit te voeren. Dit wordt beoordeeld door de piloot.

Meer uitgebreide informatie, uitleg en achtergrond kunt u lezen in dit artikel: Wanneer (en waarom) kan een ballonvaart niet door gaan?.

Zorgeloos genieten

CuliAir werkt al sinds 2003 samen met zeer ervaren gecertificeerde piloten die erkend zijn door de Koninklijke Vereniging van Luchtvaart en met erkende ballonvaartbedrijven die voldoen aan alle door EASA, De European Air Safety Agency, en Nederlandse overheid gestelde eisen.

Het ballonvaartbedrijf waar wij mee samenwerken heeft voor elke luchtballon een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekert het risico vanaf het moment dat u instapt tot het moment dat u weer uitstapt. U bent als passagier dus verzekerd via de inzittendenverzekering van het ballonvaartbedrijf dat de ballonvaart voor CuliAir uitvoert. (De minimale verzekeringseisen zijn vastgelegd in de EU-Verordening nr. 785/2004).

Het wel of niet doorgaan van de ballonvaart

Door de afhankelijkheid van het weer, kan de ballonvaarder pas op de dag zelf beslissen of een ballonvaart kan doorgaan of niet. Dit gebeurt meestal aan het einde van de ochtend zodra de KNMI weersverwachting specifiek voor ballonvaren bekend wordt gemaakt.

Heeft u een ticket voor een avondvaart dan nemen wij op de dag zelf tussen 12.00 en 13.30 uur telefonisch contact met u op.
Wij bespreken met u de weersomstandigheden en geven aan of de ballonvaart wel of niet kan door gaan.

Meer uitgebreide informatie, uitleg en achtergrond kunt u lezen in dit artikel: Wanneer (en waarom) kan een ballonvaart niet door gaan?.

Opstijglocatie en verzameltijd

Als de ballonvaart doorgaat ontvangt u van ons de definitieve opstijglocatie en de verzameltijd. Dit wordt bepaald aan de hand van de weerscondities, zoals windrichting en windsnelheid.
Eerder aangegeven (indicatie) tijden en locaties kunnen dus aangepast worden aan deze omstandigheden. Op deze manier zijn er meer kansen om de ballonvaart uit te voeren.
De crew is niet eerder aanwezig bij de opstijglocatie dan de aan u doorgegeven verzameltijd.

Als de ballonvaart wordt geannuleerd

Als de ballonvaart niet door kan gaan, dan is dat altijd in belang van uw veiligheid.
U ontvangt van ons per e-mail een unieke vouchercode waarmee u opnieuw een datum uit het overzicht kunt inplannen.

Geldigheid ticket en cadeauticket

Uw CuliAir ticket is niet persoonsgebonden en 2 jaar geldig vanaf het moment van reserveren, tenzij schriftelijk anders afgesproken. Bij cadeautickets staat de geldigheidsdatum vermeld op het ticket.

Parkeren bij de opstijglocatie

De parkeervoorzieningen zijn per opstijglocatie verschillend. Informatie daarover ontvangt u op de dag zelf.

Sanitaire voorzieningen

De meeste startlocaties voor ballonvaarten in Nederland zijn weilanden en parken. Over het algemeen zijn daar geen sanitaire voorzieningen aanwezig.

Verzameltijden

Een indicatie van de verzameltijden voor de CuliAir avond ballonvaart
Op de dag van de geplande ballonvaart zal de verzameltijd met u worden afgestemd.

Januari 14:00
Februari 14.30
Maart 15.00
April 18:00
Mei 18:45
Juni 20.00
Juli 19:30
Augustus 18:30
September 17:30
Oktober 16.30
November 14.00
December 14:00

Ontvangst op de startlocatie

Op de afgesproken tijd en opstijglocatie wordt u ontvangen door het CuliAir ballonvaart team.
Daar serveren wij eerst een aperitief en een licht voorgerecht.

Veiligheidsinstructies en opbouw van de luchtballon

Van de ballonvaarder ontvangt u een briefing en veiligheidsinstructies.
Daarna wordt de luchtballon opgebouwd, de mand ingericht als keuken en restaurant en kan het avontuur naar grote hoogte stijgen.

Duur van de ballonvaart

De CuliAir ballonvaart duurt ongeveer anderhalf uur. Dat is langer dan een normale vlucht, deze ruime tijd is nodig om het diner in alle rust te kunnen presenteren. Terwijl u geniet van het uitzicht, worden de gerechten à la minute bereid.
Een luchtballon vaart met de wind mee en is daarom niet te besturen. Afhankelijk van de landingsmogelijkheden kan de CuliAir ballonvaart altijd iets korter of langer duren.

Culinaire invulling

Pure smaak begint bij de natuur. De mooiste ingrediënten en smaken van het seizoen. Als meesterkok staat Angélique Schmeinck bekend om haar verrassende kookstijl en smaakcombinaties.

Bij de opstijglocatie serveren wij u een aperitief met voorgerecht.
Tijdens de CuliAir ballonvaart geniet u van drie spectaculaire gerechten die zijn bereid in de warmte van de luchtballon. Uiteraard gecombineerd met heerlijke wijnen.
Bij de landingslocatie is er een feestelijk dessert met champagnedoop als afsluiting.

Speciale wensen of bijzonderheden

Gastvrijheid en service zijn bij CuliAir van het hoogste belang. Met plezier spelen wij in op speciale wensen of bijzonderheden van onze gasten.
Heeft u een voedselallergie, bent u vegetarisch of drinkt u geen alcohol dan vragen wij u om dit bij de reservering door te geven.

De luchtballon als heteluchtoven

Met een volume van 10.000 kubieke meter en met 45 meter hoogte fungeert de CuliAir luchtballon als een enorme heteluchtoven. De temperatuur in de luchtballon kan oplopen tot honderd graden, en dat betekent dat producten als zeebaars en landhoen op ‘lage’ temperatuur, langzaam kunnen garen.
De ideale techniek om aroma’s te laten ontwikkelen en sappen in vis of vlees te behouden.
Het idee is even eenvoudig als spectaculair. Met een ingenieus katrolsysteem worden zeebaars en landhoen in speciaal ontwikkelde manden naar de nok van de ballon getakeld. Daar garen de gerechten bij een temperatuur van circa 90 graden, om vervolgens uit de ballon af te dalen voor de eindbereiding.
De gerechten worden stijlvol gepresenteerd en vanaf gedekte buitenboordtafels kunt u op grote hoogte genieten van smaak en uitzicht.

Landing

De landing wordt door veel mensen vaak als spannend maar ook als leuk onderdeel van de ballonvaart ervaren. Afhankelijk van de windsnelheid kan de landing rustig of meer sportief verlopen.
Bij de briefing en ook voorafgaand de landing geeft de piloot duidelijke instructies voor de landingspositie.
Een luchtballon vaart met de wind mee en dus weten we nooit exact waar we zullen landen.

Champagnedoop

Eenmaal op vaste grond is het tijd voor de traditionele champagnedoop met een feestelijk dessert en uitreiking van het ballonvaart certificaat.

Totale duur van het programma

Reken op minstens vier uur plezier van ontvangst in het weiland tot champagnedoop op de landingslocatie en terugkomst bij de locatie waar we zijn opgestegen.
Wij adviseren u om niet direct na de ballonvaart iets te plannen, het programma kan altijd iets uitlopen.

Uitzwaaien

Familie, vrienden en kennissen vinden het vaak leuk om passagiers een goede vaart te wensen. Zij zijn van harte welkom op de opstijglocatie.
Belangrijk is wel om de veiligheidsinstructies van de ballonvaart crew te volgen.

Vervoer terug vanaf de landingslocatie

Nadat de CuliAir ballonvaart is afgesloten kunt u indien gewenst met ons terug rijden naar de verzamellocatie.
Vind u het prettiger om zelf vervoer te organiseren vanaf de landingslocatie, dan kan een familielid, vriend of kennis met de auto achter de ballonvaartcrew aan om de luchtballon te volgen.
Met plezier serveren wij degene die u wegbrengt bij de opstijglocatie een voorgerecht en bij de landingslocatie en dessert met een alcoholvrij drankje. (Maximaal 1 persoon)

Hoogtevrees

Tijdens een ballonvaart heeft u geen last van hoogtevrees. Dit komt omdat de luchtballon geen contact heeft met de aarde.
Misschien vindt u het de eerste minuten even spannend. Maar als u -vooral in het begin- naar de horizon blijft kijken, dan is dat gevoel over het algemeen snel voorbij.

Route, afstand en hoogte van de ballonvaart

Een luchtballon vaart met de wind mee en dus weten we nooit exact waar we zullen landen.
De route en de afstand hangt af van de windrichting, windkracht en de hoogte die de luchtballon bereikt. De afstand kan relatief kort of lang zijn. Gemiddeld leggen we tussen de tien en dertig kilometer af.
De vaarhoogte varieert en ligt gemiddeld tussen de 150 en 750 meter voor een mooi zicht op het landschap. Soms komen we wel tot 2000 meter en kun je kilometers ver weg kijken.

Leeftijd

Ballonvaren is geschikt voor jong en oud.
Weersomstandigheden kunnen een belemmering zijn voor oudere passagiers, bij een zogenaamde sportieve landing zullen wij oudere passagiers adviseren niet mee te varen, maar op een rustigere dag een ballonvaart te maken.
Kinderen vanaf een lengte van 1.30 meter zijn welkom, zij kunnen prima over de rand van de mand heen kijken.

Zwangerschap

Bij zwangerschap raden wij u aan om de ballonvaart uit te stellen.

Gezondheid

Veiligheid gaat boven alles! Van u zelf maar ook die van de andere passagiers.
Ballonvaren is een outdoor activiteit waarbij het wenselijk is dat u fit bent.
Heeft u gezondheidsklachten, een medische aandoening of lichamelijke beperkingen die van invloed kunnen zijn op een veilig verloop van de ballonvaart, overleg dan met uw (huis)arts of het verantwoord is om te ballonvaren.

Ballonvaart kledingadvies

Ballonvaren is een buitenactiviteit en vraagt om sportieve kleding.
Nylon kleding raden wij af in verband met de brandbaarheid en slechte ventilatie.
Wij adviseren goed dichte en stevige schoenen en geen hakken of slippers te dragen. Weilanden zijn niet altijd even droog en schoon.
U ontvangt van ons een cap om uw hoofd te beschermen tegen de warmte van de branders.

Na de landing als de zon onder gaat kan het wel snel afkoelen, een jack of trui is dan geen overbodige luxe.

Temperatuur in een luchtballon

De temperatuur is nagenoeg hetzelfde als op de grond. De luchtballon gaat namelijk met de wind mee, u ervaart daarom geen afkoeling van de wind. Ook geven de branders nog enige warmte af.

Foto en film camera's

Foto- en video apparatuur mag u uiteraard meenemen, om prachtige opnames bij de opbouw en vanuit de luchtballon te maken. Echter wel op eigen risico.

Bagage, handtassen, rugzakken

Neem alleen noodzakelijke spullen mee tijdens de ballonvaart. Tassen en rugzakken nemen vaak veel ruimte in de mand. Dit kunt u achterlaten in een van de volgauto’s, deze komt ook weer naar de landingslocatie.

Roken

Uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan om in een straal van 50 meter rondom de ballon te roken. Tijdens de ballonvaart mag nooit gerookt worden.

Veiligheidsinstructies

Wij verzoeken u vriendelijk om u altijd aan de instructies van de piloot en crew te houden, zowel vóór, tijdens en na de ballonvaart.

CULIAIR VAN A TOT Z…IN VOGELVLUCHT

• Op de door u gereserveerde datum informeren wij u tussen 12.00 en 13.30 of de weerscondities geschikt zijn voor uw ballonvaart.

• Als de ballonvaart wordt geannuleerd vanwege de weerscondities, ontvangt u van ons een unieke vouchercode waarmee u opnieuw een datum uit het overzicht kunt inplannen.

• Als de ballonvaart doorgaat ontvangt u van ons het exacte adres van de opstijglocatie en het tijdstip om te verzamelen.

• De CuliAir ballonvaart crew ontvangt u op de startlocatie met een aperitief en voorgerecht.

• De piloot geeft u een uitgebreide briefing met veiligheidsinstructies.

• Zodra de ballon is opgebouwd kiezen we het luchtruim en geniet u tijdens de CuliAir ballonvaart van drie spectaculaire gerechten die zijn bereid in de warmte van de luchtballon.

• De duur van de ballonvaart is ongeveer 1 uur en 20 minuten. Dit is afhankelijk van de landingsmogelijkheden.

• Na de landing is er een feestelijk dessert op de landingslocatie met traditionele champagnedoop.

• Nadat het programma van de CuliAir ballonvaart is beëindigd wordt u terug gebracht naar de plaats waar wij de avond zijn gestart.

Nieuwsbrief

Mis niets van de CuliAir Skydining! Schrijf je in en ontvang tips en nieuws.