loading
close
Loading.. new window reload
UK | NL

BALLONVAREN FAQ

Weersomstandigheden... Zonsopgang en zonsondergang zijn de twee meest indrukwekkende momenten van de dag en alleen dan kunt u ballonvaren. Dit heeft te maken met thermiek. In de vroege ochtend, net na zonsopkomst en ‘s avonds, een paar uur vóór zonsondergang zijn er geen opstijgende en dalende luchtstromingen en dat maakt het stijgen en dalen met de luchtballon veilig en prettig.
 Door de afhankelijkheid van het weer, kunnen ballonvaarders alleen op de dag zelf of soms maar een paar uur voor het opstijgen beslissen of een ballonvaart kan doorgaan of niet.

Bij een CuliAir ballonvaart treft u op het ticket van BAS Ballonvaarten een tijd aan wanneer u contact kunt opnemen om te horen of de ballonvaart door gaat. U hoort dan ook de tijd en locatie waar wij u verwachten. Als de ballonvaart niet door kan gaan maken wij direct een nieuwe afspraak met u.

De ideale omstandigheden voor een Culiair ballonvaart zijn een open hemel en normale windcondities. Spelbrekers zijn te veel wind, slechte zichtwaarden, laaghangende bewolking en regen.

Is ballonvaren veilig? De CuliAir ballonvaart wordt uitgevoerd in samenwerking met BAS Ballonvaarten B.V. Vanzelfsprekend stellen zij hoge eisen aan de veiligheid. De heteluchtballon moet aan strenge eisen voldoen wat betreft keuring, onderhoud en opslag. Deze eisen worden onder toezicht van de Inspectie Verkeer en Waterstaat door gecertificeerde onderhoudsbedrijven gecontroleerd. Daarnaast is BAS Ballonvaart aangesloten bij de branchevereniging KNVVL afdeling Ballonsport. Uw en onze veiligheid staan voorop. Van alle luchtsporten is ballonvaren statistisch gezien de veiligste. De ballonnen en piloten zijn onderworpen aan de vereiste veiligheidsnormen en reglementering, opgelegd door het Bestuur der Luchtvaart.

De piloot moet zich strikt houden aan bepaalde limieten en rekening houden met de weersomstandigheden (wind, regen, slecht zicht e.d.) en/of luchtruimbeperkingen. Alleen onder gunstige weersomstandigheden kan en mag een ballonvaart plaatsvinden.

Ben ik verzekerd? Gedurende uw gehele ballonvaart bent u verzekerd via BAS Ballonvaart BV. U zult zich ten allen tijde moeten houden aan de instructies van de piloot. Houdt u er rekening mee dat uw foto- en videoapparatuur zijn uitgesloten van deze verzekering.

Wat moet ik meenemen en aantrekken? Neem in ieder geval een fototoestel of filmcamera mee. Sportieve vrijetijdskleding en comfortabele, stevige schoenen zijn het meest geschikt voor een avontuur met de ballon. Trek geen brandbare kleding aan zoals nylon, dit vanwege de brander van de heteluchtballon. In de lucht is het niet merkbaar kouder, dus u hoeft geen extra dikke kleren aan te trekken. De ballon heeft dezelfde snelheid als de wind, dus het voelt alsof het niet waait. Bovendien is er dankzij de brander van de ballon in de mand steeds een aangename temperatuur. Neem wel voor na de vaart een trui of jas mee.

Ik heb last van mijn gezondheid, mag ik dan wel ballonvaren? Heeft u vragen over uw gezondheid en ballonvaren, raadpleeg dan eerst uw huisarts voor advies

Ik heb hoogtevrees, is het wel verantwoord om mee te gaan? In een luchtballon heeft u geen last van hoogtevrees. Wanneer u op een trap of gebouw staat, krijgt u een angstig gevoel van de hoogte. Dit komt omdat een trap of een gebouw in verbinding staan met de grond, waardoor het gevoel van hoogte ontstaat. Omdat een luchtballon ‘los’ is van de grond, krijgt u dit gevoel niet.

Mag mijn kind ook mee? Kinderen moeten ongeveer 1.20 meter lang en 35 kg zwaar zijn. Vanaf die lengte en dat gewicht mogen zij mee met een ballonvaart.

Reserveer Beleef